Veletržní palác byl před požárem architektonickým skvostem, který obdivoval i Oscar Niemayer

Už je to pěkná řádka let, co vzplál Veletržní palác v Praze 7. Požár byl oznámen ústředně Požárního útvaru Praha 14. srpen 1974 ve 21.33 hodin. První jednotka požárníků na místo dorazila do deseti minut a další následovaly. Celkem bylo na místě zásahu 25 hasičských jednotek, přesto se nepodařilo zničující požár zastavit. Likvidace trvala až do 20. srpna, drobná dílčí ohniska, skrytá v hromadách ohořelých papírů v místech bývalých kanceláří byla likvidována až do 27. srpna.

Z raně funkcionalistické stavby zbyl ve své podstatě jen železobetonový skelet. Byl opravdovým architektonickým skvostem projektovaným architekty O. Tylem a J. Fuchsem ve dvacátých letech minulého století, který obdivoval i světový architekt Oscar Niemayer. V té době sloužila jako administrativní sídlo několika podniků zahraničního obchodu Československé socialistické republiky, ale sídlila zde také pobočka pošty, obchod a sklady TUZEX a kino Veletrhy. Komunistická byrokracie tehdy chvíli uvažovala i o jeho likvidaci. V roce 1976 však bylo rozhodnuto o jeho rekonstrukci.

Zasahujícím jednotkám se i přes vlastní destrukci Veletržního paláce podařilo zabránit přeskočení ohně na další budovy v Holešovicích, ale hlavně, nikdo nepřišel o život, a to i přesto, že bylo evakuováno cca 650 lidí z kina, kde se právě promítal western MacKennovo zlato. Divákům bylo oznámeno, že film se přerušuje kvůli technickým problémům. Většina z nich se zlobila, že přerušili tak úžasný film, ale záhy zjistili, že nepřesná informace zabránila panice. Když vycházeli ven, již je zasypávali střepy z rozbitých oken.

14. 8. 1974 – vyjmuto ze zprávy o požáru:

21:33 Oznámení požáru ohlašovně Požárního útvaru hl. m.

21:40 Příjezd na místo, čtyři požárníci vyjeli se strážnou do 4. Patra na průzkum

21:45 Začátek hašení požáru – velké rozhoření, jednotky byly nucené ustoupit

21:50 Zahájení evakuace diváků kina

21:55 Další velké rozhoření požáru, vyslány žebříky k bytům ve 4. patře

22:01 Totální rozšíření požáru

Požářiště bylo rozděleno na 4 bojové úseky:

  1. Dukelských hrdinů – Veletržní, velitel por. Poskočil
  2. Dukelských hrdinů – Heřmanova, velitel npor. Duchoslav
  3. Heřmanova – Veverkova, velitel npor. Škrdle
  4. Veverkova – Veletržní, velitel kpt. Sodomka

Přesný zápis, minutu po minutě naleznete v expozici. Zápis o finální likvidaci požáru byl zapsán 20. 8. 1974 v 7:00

Nikdy se přesně nezjistilo v kolik hodin vzplál.

Je neuvěřitelné, že se požár podařilo zaznamenat. Shodou náhod byl večer doma profesionální fotograf Vladimír Mlýnek, který díky dostatečnému množství fotografického materiálu, zaznamenal zničují událost, a to přímo ze svého bytu, který byl v domě přímo naproti děsivé události. Snímky se posléze staly také součástí Dokumentace vyšetřování.

Úvodní foto: Vladimír Mlýnek – Hořící palác

Text: Lenka Žáčková