Doma jako šéf! Připravte si tarhoto podle Kristíny Nemčkové, ambasadorky Miele

V oblíbeném online pořadu Vařte doma jako šéf aktuálně kraluje Kristína Nemčková, ambasadorka značky Miele. V roce 2019 vyhrála Kristína v pouhých 17 letech 3. řadu soutěže MasterChef Česko a byla tak nejmladší vítězkou tohoto klání na světě. Jako první pokrm, který hravě zvládnete i v domácích podmínkách, si připravila krémovou tarhoňu na slovenský způsob, tedy tarhoto. Potřebovat k němu budete jen několik kvalitních surovin.

Co budete potřebovat?

  • tarhoňu
  • brynzu
  • zeleninový vývar
  • šalotku
  • čerstvé bylinky
  • slaninu
  • máslo
  • rostlinný olej – ideálně bylinkový
  • sůl

Jak na to?

V hlubší pánvi rozehřejeme na indukční varné desce několik kousků másla, přidáme nasekanou šalotku a necháme zesklovatět. Poté přisypeme tarhoňu a postupujeme stejně, jako kdybychom připravovali klasické italské risotto. Vždyť se také tarhoňa, drobné těstoviny ve tvaru rýže či malých kuliček, nazývá někdy „slovenská rýže“.

Tarhoňu pečeme na másle se šalotkou, ale nejde nám o získání barvy, spíš jen o prohřátí. Brzy tedy přidáme kvalitní suché bílé víno a necháme odpařit alkohol. Poté přilíváme vývar, necháme vařit na střední intenzitě, promícháváme a stále kontrolujeme, aby se obsah nezačal přichytávat ke dnu pánve. Osolíme, ale musíme brát na vědomí, že brynza, kterou budeme přidávat později, je slaná sama o sobě.

Mezitím si připravíme slaninové chipsy, na které budeme potřebovat 2 plechy a 2 archy pečicího papíru. Na 1. plech umístíme 1. arch, na něj položíme vedle sebe plátky slaniny (např. oravské, gazdovské, tyrolské apod.), přikryjeme 2. archem papíru a přiklopíme 2. plechem. Tento postup zajistí požadovanou křupavost slaniny po vytažení z trouby, v níž pečeme na 190 ˚C cca 10 minut.

Stále samozřejmě kontrolujeme tarhoňu, v případě potřeby doléváme vývar, promícháváme a necháváme pozvolna vařit. Průběžně ochutnáváme, abychom věděli, jak je na tom tarhoňa s konzistencí. Ve fázi „al dente“ přidáme ještě malinko vývaru, potřebujeme totiž vše zašlehat do krémové konzistence a na to je třeba více tekutiny. Když je tarhoňa ponořená, vypneme varnou desku, přimícháme slovenskou brynzu, necháme ji rozpustit a zašleháme společně s tarhoňou, aby se těstoviny krásně obalily.

Když bude brynza téměř rozpuštěná, přidáme několik kousků studeného másla a vytváříme krémovou emulzi, což opět připomene risotto. Pohybujeme pánví, prošleháváme a vmícháváme máslo, až vznikne dokonalá konzistence – tarhoto.

Upečenou slaninu stáhneme z plechu, po vychladnutí jsou z ní parádní chipsy.

Jak servírovat?

Do talíře dáme krémové tarhoto, na něj nalámeme slaninové chipsy, posypeme čerstvými bylinkami a zakápneme troškou bylinkového oleje – Kristína použila s koprem a petrželí).

Něco navíc: Jak připravit bylinkový olej

Potřebujeme jen kvalitní olej, např. slunečnicový, který zahřejeme na 60 ˚C a rozmixujeme spolu s bylinkami (podle preferencí). Poté přecedíme přes jemné sítko či plátýnko.

Dobrou chuť!

www.miele.cz