Letní dovolená v Dubaji: neustále se proměňující destinace s kouzlem pro každého cestovatele

Na začátku tohoto roku byla Dubaj v rámci prestižních cen TripAdvisor Travellers´ Choice Awards zvolena nejlepší globální turistickou destinací. Tato metropole získala také první příčku pro nejlepší městskou destinaci a obsadila čtvrté místo na žebříčku nejoblíbenějších destinací milovníků jídla. Dubaj se neustále proměňuje: v průběhu roku se otevírají nové atrakce, dokončují nové výškové budovy a kalendář kulturních a sportovních akcí je celoročně nabitý. Cestovatelé tak při každé své návštěvě mohou objevit vždy něco nového. Není tedy divu, že si tuto destinaci oblíbili také Češi, je vhodná pro všechny typy cestovatelů: páry, rodiny s dětmi i cestovatele vyhledávající nové zážitky a dobrodružství.

Dubaj: mezinárodní metropole se světovými nej  

Dubaj je největší město ve Spojených arabských emirátech (SAE) s populací přibližně třikrát větší než Praha a rozlohou 35 km2. Je to multikulturní město v pravém slova smyslu, jelikož více než 80 % obyvatel jsou právě cizinci a celková populace SAE je tvořena 200 různými národnostmi. Ať už vyhledáváte ruch velkoměsta nebo naopak odpočinek na pláži, relaxační či gurmánský zážitek, jedinečné pouštní dobrodružství nebo zábavní park pro děti, Dubaj vás svým pestrým výběrem rozhodně nezklame. Nachází se zde nepřeberné množství hotelů různých cenových úrovní i zábava pro všechny věkové skupiny.  Užijete si zde kulinářskou nabídku z celého světa, na své si přijdou také nadšenci do nakupování. Na konci roku 2021 bylo v Dubaji 755 hotelů a 20 000 různých gastro zařízení1. Jen samotný Dubai Mall má více než 1 200 obchodů a rodiny s dětmi tu mohou prozkoumat přes 40 zábavních parků.    

Nejnovější atrakce v Dubaji

Muzeum budoucnosti bylo otevřeno v únoru tohoto roku. Jeho koncept vychází z vizionářské kultury, která přeměnila SAE na jeden z nejvíce pokročilých národů na světě, a to za pouhých padesát let své existence. Muzeum je umístěno na hlavním dopravním tahu – Sheikh Zayed Road. Návštěvníkům nabízí pohled do relativně blízké budoucnosti a představuje možné scénáře, kam se svět do roku 2071 díky vědě a technologiím posune. Pojetí muzea v sobě odráží ducha odvahy, optimismus a inovace, tedy hodnoty, které pohání samotnou Dubaj vpřed. Muzeum kombinuje prvky výstavy, divadla a tematických atrakcí. Každé z jeho devíti pater je jako filmová kulisa budoucnosti, kterou návštěvníci mohou prozkoumávat a vybírat z různých expozic: Zabydlete se na nebesích, Objevujte nové světy, Staňte se svědky zázraků přírody, Bádejte v knihovně lidského života, Oživte své smysly a Podívejte se na sebe i svět z nové perspektivy.   

Budova je architektonickým a inženýrským unikátem, který elegantně kombinuje minulost s budoucností tím, že aplikuje pokročilé technologie na tradiční umělecké formy. Budova „mluví arabsky“: její fasáda je plátnem pro poezii Jeho Výsosti šejka Mohammeda Bin Rašída Al Maktúma ztvárněnou kaligrafií od Mattara bin Laheje. Pojetí budovy je futuristické, otevírá novou cestu přesahující výškové budovy, které dominují okolním výhledům. Tvar je také symbolický: kruhová budova představuje lidskost; zelená mohyla, na které sedí, reprezentuje Zemi a okolní prostor pak neznámou budoucnost. Muzeum budoucnosti přitahuje pozornost návštěvníků z celého světa, vyhraďte si tedy čas během svého pobytu v Dubaji na návštěvu tohoto jedinečného místa i vy!

Zažijte vodní dobrodružství v Dubaji

Aquaventure Waterpark, největší vodní park na Blízkém východě, nabízí návštěvníkům svět plný dobrodružství, díky kterému zažijí vodní živel v trochu jiném pojetí. Zabavit se zde můžete na 30 tobogánech a dalších atrakcí, spousta zábavy na vás čeká také během projížďky na nejdelší dubajské řece – Lazy River nebo si můžete odpočinout na půlkilometrové soukromé pláži. Ti, kteří vyhledávají adrenalin, mohou překonávat světové rekordy na tobogánech, pro mladé rodiny je naopak připravený program v bezpečí ostrova Splashers a milovníci zvířat se mohou těšit na setkání s delfíny, lachtany, žraloky či rejnoky. Za vyzkoušení stojí také tobogán Ziggurat nebo téměř vertikální tobogán Leap of Faith, který simuluje pád z výšky 27 metrů do nádrže obklopenou žraloky. Ale nebojte, až k vám se nedostanou.   

Dubajské akvárium a podvodní zoo je jedna z nejzajímavějších atrakcí, kterou Dubaj nabízí. Nachází se v Dubai Mall, největším nákupním centru na světě, a návštěvníkům nabízí nezapomenutelný zážitek do hlubin oceánu. Celé akvárium pojme 10 milionů litrů vody a patří k největším krytým akváriím na světě nabízející návštěvníkům pohled do podmořského života. Stejně tak podvodní zoo, kter je umístěna přímo nad akváriem, přibližuje návštěvníkům život tučňáků, krabů, vodních krys, mořských koníků, medúz a mnoha dalších vodních živočichů. Jedním z nových obyvatelů podvodní zoo je krokodýl královský, který je také považován za přírodní úkaz. Délkou může dosahovat až pět metrů a s hmotností 750 kg patří k největším plazů na světě.

V Dubaji však nechybí ani rozsáhlé písčité pláže, které se nachází v blízkosti teplého a azurově modrého Perského zálivu, což z této oblasti činí ideální místo pro plážová letoviska. Najdete tu velké množství veřejných, ale také řadu soukromích pláží spadajících k rezidenčním oblastem a hotelovým rezortům. Většina dubajských pláží je uměle vytvořena, takže jsou dostatečně široké a také zarovnané. Tou největší je JBR Open Beach, která se táhne podél celé oblasti JBR. Jednou z nejnovějších je pak pláž La Mer, která nabízí širokou nabídkou vodních sportů, obchodů a také restaurací. Přímo za ní se nachází nákupní centrum s řadou restaurací, obchodů a kinem. Velmi oblíbené jsou i další dubajské pláže, například Umm Suqeim, Kite Beach, Al Mamzar Beach Park, The Palm Jumeirah nebo Marina Beach.

Nejoblíbenější dubajská atrakce

Během návštěvy Dubaje si nenechte ujít výhledy z největší budovy světa – Burdž Chalífy. Tato ikonická stavba se nachází vedle nákupního centra Dubai Mall a od svého otevření v roce 2010 je vyhledávanou památkou cestovatelů z celého světa. Burdž Chalífa je nejen nejvyšší volně stojící budou světa, ale také drží rekord v počtu dvoupodlažních výtahů, které dokáží jet rychlostí 10 m/s. Ze 124. patra mohou návštěvníci budovy využít silné dalekohledy a prozkoumat svět pod nimi nebo se vydat na veřejnou venkovní vyhlídkovou terasu s úžasným výhledem. Prohlídka dále pokračuje do 125. patra, které se nachází neuvěřitelných 456 metrů nad zemí a návštěvníkům nabízí 360stupňový výhled na město. Celý zážitek můžete završit návštěvou nákupního centra Dubai Mall, třeba v jedné z jeho mnoha restaurací, a užít si velkolepé hudební vystoupení Dubajské fontány.  

Zažijte Dubaj a SAE během léta díky My Emirates Pass

Všichni cestující společnosti Emirates mají jedinečnou možnost užít si výhodnější letní dovolenou v Dubaji a také v celých Spojených arabských emirátech díky My Emirates Pass. Tento poukaz otevírá dveře do více než 500 exkluzivních míst, stačí se zde prokázat palubní vstupenkou Emirates. Můžete tak levněji poobědvat v nejlepších restauracích ve městě, získat slevy ve známých obchodech i na nejlepší atrakce či relaxovat ve zdejších lázních. Nabídka platí až do 30. září 2022.

Do Dubaje si můžete zaletět z Prahy velmi snadno. Emirates nabízí cestovatelům z Prahy denní linku, díky které se ocitnete v tomto dechberoucím městě již za pouhých 6 hodin. Letenky lze rezervovat na emirates.com nebo prostřednictvím pro lokálních prodejních kanceláří.  

1)      Dubaj v číslech (dsc.gov.ae)