Tereza Maxová patří mezi nejuznávanější ženy, které umí pomáhat!

K 25. narozeninám Nadace Terezy Maxové vydala Česká pošta unikátní arch známek s portrétem světoznámé modelky a zakladatelky nadace dotvořených dětmi z 25 dětských domovů. Toto číslo podle Maxové kromě počtu let, kdy nadace pomáhá opuštěným dětem, připomíná rovněž 25 tisíc dětí, které v Česku žijí v ústavní péči.

Terezu Maxovou podpořila přímo na místě Pavlína Pořízková a spisovatelka Martina Formanová. Důležitým hostem byla také osmiletá Charlotka, která začínala svůj život v kojeneckém ústavu, ale dnes už má svojí milující rodinu.

„Je to neuvěřitelné, ale když dnes pozoruji příběhy dětí, kterým jsme od roku 1997 pomáhali, tak vlastně hledím na příběhy dnes hotových dospělých lidí, kteří stojí pevně na svých nohou, podařilo se jim dostudovat, našli si práci, založili rodiny,“ řekla ke čtvrtstoletí existence své nadace Maxová. „Za 25 let nadace pomohla téměř půlmilionu rodin, dětí, mladých lidí, a i když už nebude existovat původní kojeňáček v Krči, který tuhle dlouhou cestu naší nadace odstartoval, vím, že dětí, které potřebují naši pomoc, zůstává pořád dost a dost,“ dodala.

„Známky, které Česká pošta nabízí nejen filatelistům, ale všem zájemcům, jsou skutečné umění. Stejné umění je 25 let podporovat děti a mladé lidi, kteří v životě neměli tolik štěstí,“ prohlásil při této příležitosti generální ředitel České pošty Roman Knap.

Vydáním známky vytvořené přední designérkou Zuzanou Lednickou ze Studia Najbrt ale pomoc zdaleka nekončí. Od 25. května do 1. června 2022 proběhne na Aukro. cz charitativní aukce, ve které se bude dražit zvětšenina vybrané známky a také zarámovaný arch se všemi známkami. Výtěžek půjde na pomoc vysokoškolákům z dětských domovů a náhradní rodinné péče, pro které Nadace Terezy Maxové dětem zřídila speciální fond. Z něj se financují stipendia, školné, vzdělávací pomůcky, ubytování na koleji a jiné nezbytné náklady, které se studentským životem souvisí.