Grilovaný kapr na salátu z pečených paprik

Říká se, že středomořská kuchyně je jednou z nejzdravějších. Je totiž plná ryb, zeleniny a bylinek. Tohle všechno najdete i v tomto prostém, ale naprosto famózním receptu, který dokazuje, že v jednoduchosti je síla. A protože jsme v České republice, nemohli jsme sáhnout po žádné jiné rybě než po kaprovi. Ten si hrdě udržuje krásné první místo co do oblíbenosti našich ryb. A není se čemu divit. Ochutnejte sami.
Počet porcí: 2 porce

Doba přípravy: 65 minut

Náročnost: **

Ingredience:

Na rybu:

  • 2 filety kapra s kůží
  • hrst čerstvého tymiánu
  • hrst čerstvého kopru
  • sůl
  • olivový olej

Na salát:

  • 2 červené papriky
  • 2 oranžové papriky
  • hrst slunečnicových semínek
  • hrst čerstvého kopru
  • 1 citron
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • dýňový olej

Postup:

1.     Nachystejte si marinádu smícháním zhruba 200 ml olivového oleje se solí a posekanými bylinkami.

2.     Kapří filety omyjte, osušte a nechte alespoň 30 minut marinovat. Poté dejte péct na rozpálený gril na zhruba 8 minut.

3.     Papriky opečte na grilu do černa ze všech stran, poté je vložte do mísy, kterou zakryjte potravinářskou folií.

4.     Nechte 10 minut zapařit, pak z paprik oloupejte slupku, vyndejte jadýrka a nakrájejte je na proužky.

5.    Zakápněte papriky dýňovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte se slunečnicovými semínky
a posekaným koprem.

6.     Filety kapra podávejte na paprikovém salátu.

Doporučujeme: Kapr obsahuje potřebné a srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny a lehce stravitelné bílkoviny. Hodí se hlavně na smažení a pečení. Určitě znáte Pohořelického nebo Třeboňského kapra, oba jsou oceněni evropským chráněným označením původu.

Zdroj fotografií a informací: www.akademiekvality.cz