Jarní byliny pro kvalitnější vlasy i pleť. Inspirujte se našimi tipy

I v náročných časech je třeba dělat si drobné radosti. Načerpejte energii a optimismus při procházkách jarní přírodou. Její dary oceníte také při péči o pleť a vlasy, které si po zimě vzpruhu rozhodně zaslouží. Zkuste některý z prověřených tipů zkušené bylinkářky.

Osvědčená jarní dvojka: kopřiva a bříza

Blížící se svátky jara si bez mladých kopřiv a čerstvých lístků břízy umí představit asi málokterá hospodyňka. Tyto bylinky se však neuplatní jen v kuchyni a při výrobě dekorací. Své místo mají také v péči o tělo. Obě blahodárně působí na vylučování a správnou činnost ledvin. Kopřiva pak kromě jiného podporuje imunitní systém a přispívá k osvěžení organismu, zatímco listy břízy pomáhají udržet normální hladinu cholesterolu v krvi. Navíc se postarají o vaši krásu.

Odvar z kopřiv a březového listí uvítají unavené a lámavé vlasy. „Potřebovat budete hrst sušených listů ořešáku, hrst čerstvého březového listí, dvě hrsti mladých kopřiv a pět litrů vody, říká bylinkářka Dita Oškerová. Samotný postup je jednoduchý. Do velkého hrnce dejte bylinky, přilijte vlažnou vodu a nechte přes noc louhovat. Druhý den směs přiveďte k varu, poté přeceďte a nechte vychladnout. První polovinu použijte na oplach vlasů před umytím šamponem. Druhou použijte poté, co z vlasů smyjete šampon.Zatímco slupky ořechů mohou způsobit nežádoucí zabarvení světlých vlasů, s listy byste podobný problém mít neměli. Pokud se jich přesto obáváte, můžete listy ořešáku nahradit tak, že zdvojnásobíte množství použitého březového listí.

Dita Oškerová, autorka edice knih Kouzlo léčivých bylinek a Bylinkové kouzlení, přidává také tip na domácí březový peeling, který báječně vyhladí a očistí pokožku. Kromě hrsti mladých listů břízy budete potřebovat hrst hrubozrnné soli a dvě polévkové lžíce slunečnicového oleje. Lístky břízy spolu se solí rozmixujte, poté k nim přidejte olej a dobře promíchejte. Hotový peeling nanášejte na vlhkou pokožku a jemně masírujte krouživými pohyby směrem od chodidel nahoru. Poté opláchněte.

Jarní květy pro vaši krásu

Dary přírody pomohou rozjasnit vaši tvář a prozářit vlasy. Kromě čerstvých kvítků přitom budete potřebovat jen suroviny, které většinou máte běžně doma. Tipem Dity Oškerové je maska z jabloňových kvítků, která podpoří mladistvý vzhled a poradí si i s lesklou pletí.  Vybavte se dvěma polévkovými lžícemi květů jabloně a dvěma polévkovými lžícemi tučného tvarohu. Potřebovat budete i čtyři kapky citronové šťávy a kávovou lžičku tekutého medu. Všechny ingredience rozmixujte, směs naneste na obličej i dekolt a nechte působit zhruba 20 minut. Kůži poté opláchněte a lehce osušte.

Zkrátka nepřijdou ani vlasy. Z květů třešně a jabloně si můžete připravit jedinečnou výživu pro vlasové kořínky. Základ vytvoříte ze dvou polévkových lžic květů jabloně a stejného množství květů třešně, jedné snítky natě rozmarýnu a 500 ml jablečného octa. „Všechny ingredience vložte do velké sklenice a nechte za občasného protřepání 14 dnů louhovat na slunném místě. Poté směs přeceďte, výsledný ocet nalijte do tmavé skleněné lahve a skladujte na chladném a temném místě. K ošetření vlasových kořínků jej používejte pravidelně třikrát týdně. Vetřete ho do vlasové pokožky, nechte 10 minut působit a opláchněte, radí Dita Oškerová.

Sólo pro špenát

Do jarních salátů a nádivek se výborně hodí čerstvé špenátové listy. Víte ale, že si z nich můžete připravit i masku pro zářivé a hebké vlasy? Hrst špenátových listů a po jedné polévkové lžíci medu
a kokosového oleje důkladně rozmixujte a vzniklou směs jemně vmasírujte do vlasů. Zabalte je do igelitu a nechte masku 30 minut působit. Potí ji opláchněte a vlasy umyjte šamponem.

Nezapomeňte…

  • U bylinek stejně jako u hub platí doporučení sbírat jen ty, které skutečně dobře znáte.
  • Nesbírejte bylinky na místech, která jsou znečištěna, ani rostlinky v okolí silnic, továren nebo chemicky ošetřených porostů. Sbírat není možné ani bylinky v chráněných oblastech a rezervacích, a samozřejmě ani na soukromých pozemcích.
  • Na prvním místě by měla být ohleduplnost. Natrhejte si pro radost pár lístků či kvítků, ale nepřehánějte to. Vždy dbejte na to, abyste nepoškodili rostlinku ani její okolí.
  • Na sběr se vydejte s plátěným či papírovým pytlíkem. Plastové nádoby a mikrotenové sáčky nejsou vhodným vybavením, protože se v nich bylinky snadno zapaří.
  • Doma bylinky co nejrychleji zpracujte, aby si uchovaly co nejvíce cenných látek.