Jaru a fyzické i psychické kondici vstříc na KOLOBĚŽCE

Ovšem jen na té správné! Protože není koloběžka jako koloběžka – výška nášlapné plochy, výška řídítek a celková geometrie totiž jednoznačně určují, zda bude jízda skutečně prospěšná pro vaše zdraví – fyzické i psychické.

Blíží se jaro a vy cítíte, že by to chtělo přidat na pohybu? Jenže upocená dřina v posilovnách vás nebaví, a hlavně chcete trávit čas ne čerstvém vzduchu? Nabízí se kolo = bolavý zadek i záda, běh = bolavá kolena, procházka = nepociťujete dostatečný efekt pro postavu. Co s tím?

Existuje jeden sport, který se nemusíte učit, protože ho dávno znáte! Koloběh! Je jedno, zda už jste někdy na koloběžce jezdili, zda sportujete, nebo ne a kolik je vám let. Jízda na koloběžce se hodí absolutně pro každého. Koloběh je radost a zábava a kupodivu přináší nečekané množství benefitů pro vaše zdraví: Jízda na koloběžce pomáhá od bolesti kloubů i zad, zlepšuje fyzickou kondici a celkově zpevňuje postavu.

Koloběhem ke zdraví a skvělé kondici – studie hovoří jasně

Tato tvrzení se opírají o ojedinělou studii, kterou před dvěma roky provedli přední čeští experti ve spolupráci s výrobcem koloběžek KOSTKA. Autoři studie sestavili soubor 45 osob (10 mužů, 35 žen) ve věkovém průměru 68 let. Většina neměla zkušenosti se sportem. Podrobili ji standardním testům a měřením užívaným ve fyzioterapii a myoskeletární medicíně (testům aktivních a pasivních pohybů – rotace a lateroflexe trupu, abdukce horní končetiny v glenohumerálním kloubu, flexe v kyčelním kloubu, Lassegův test, dorzální a plantární flexe kotníku, kolene a celé končetiny – a testům měkkých tkání). Poté skupina absolvovala 45minutovou výcvikovou jízdu a po ní byli účastníci znovu individuálně testováni stejnou baterií testů. Jednoznačně se prokázalo, že jízda na koloběžce vede k zásadnímu zlepšení hybnosti kyčlí, funkce bederní, hrudní i krční páteře a ke snížení zátěže při pohybu, a to
v průměru o 47 %! To vše samozřejmě za předpokladu zvládnutí správné techniky jízdy, tzn. vzpřímený postoj, plynulý odraz přední částí chodidla, napnuté paže a v neposlední řadě je při jízdě na koloběžce důležité střídání nohou. Více inspirace, jak na to, naleznete ZDE.

Propagátoři jízdy na koloběžce doporučují koloběh jako zdravý, komplexní a kompenzační pohyb také v poúrazové terapii po operaci kolen, kyčlí, ale i vyhřezlých plotének. Zároveň uvádějí, že při koloběhu dochází:

  • k současnému zapojení pravé i levé mozkové hemisféry,
  • zlepšení zanožení v kyčli (extenze kyčle),
  • posílení svalů kolem kyčlí a kolen,
  • posílení svalů důležitých pro správnou chůzi.

Efekty koloběhu mohou být skutečně téměř zázračné, ovšem skutečně pouze za předpokladu, že vyberete správný typ koloběžky, vhodný pro vaše záměry i fyzickou dispozici – jiný model se hodí do města, s jiným bezpečně zdoláte lesní terén. Zde pár tipů pro inspiraci, finální rozhodnutí však ponechte na konzultaci s odborníkem.

KOLOBĚŽKA KOSTKA TOUR FUN (G5) – ideální pro začátečníky

Pokud s koloběhem teprve začínáte, nebo ho chcete vyzkoušet, ale nejste si jisti, zda vás tento sport chytne, pak je model KOSTKA TOUR FUN s velkými koly 26"/20" správnou volbou. Poměr kvalita cena je naprosto perfektní, takže pokud existuje byť jen malá šance, za vás koloběh chytne
a nepustí, pak právě tento model představuje ideálního parťáka.

Cena: 6 990,- Kč

KOLOBĚŽKA KOSTKA TOUR MAX (G6) – univerzální do města i na výlet

Sportovní turistická koloběžka s velkými koly pro dospělé, která i přes svou univerzálnost neztrácí sportovní charakter. Je ideální pro všechny, kdo hledají koloběžku pro každodenní použití, hodí se na malou projížďku po městě a okolí, stejně jako na delší výlety. Koloběžka disponuje předním kolem o velikost 26", které snáze překonává nerovnosti, takže s lehkostí profrčíte i maličko náročnějším terénem. Je ideální volbou v poměru cena/výkon, pro ni i pro něj, a navíc je dostupná v 7 barevných odstínech!

Cena: 11 990,- Kč