Cirk La Putyka připravuje na rok 2022 dvě premiéry i novou verzi představení Cesty

Soubor Cirk La Putyka připravuje na rok 2022 do prostoru pražských Jatek78 premiéry dvou nových představení nazvaných Boom a Senses a do šapitó Azyl78 novou verzi velkolepého představení Cesty. Na repertoáru zůstávají inscenace Up End Down, Biograf, Kaleidoscope a novinka z loňského roku Runners, která vyrazí také na domácí a zahraniční turné. Soubor se pražskou derniérou naopak loučí již v únoru s inscenací Isole, v březnu derniérou s Batacchiem a v listopadu s Honey.

„Samozřejmě všichni doufáme, že po dvou letech koronavirových opatření se vrátíme k ´normálnímu´ fungování souboru a obecně živé kultury. Nevracíme se ale v přemýšlení o nových projektech zpět, naopak využijeme zkušenosti z řady netradičních akcí a večerů, které jsme za ty dva roky realizovali,” říká na úvod principál souboru Rosťa Novák ml.

„Zároveň se dle vzoru fungování novocirkusových souborů ze zahraničí budeme letos snažit optimalizovat celoroční repertoár - vedle dvou premiér postupně derniérovat starší inscenace,” dodává Novák.

Příprava obou nových inscenací probíhá již nyní. V inscenaci Boom s premiérou v září 2022 na Jatkách78 v režii Rosti Nováka ml. bude účinkovat nejmladší generace herců, tanečníků a akrobatů od 14 do 32 let sdružená v dlouhodobém projektu Cirku La Putyka nazvaném Young Blood. „Jsou to lidé, kteří nevystudovali žádnou novocirkusovou univerzitu. Je to skupina lidí, kterou jsme během covidu začali sami vzdělávat a vychovávat v cirkusovém umění. Oplývají neuvěřitelnou energií, entuziasmem, nadšením, chutí a talentem,” zdůrazňuje Novák. Představení Boom má ukázat výbuch pozitivní energie jedné generace, bude určeno jejich vrstevníkům, kteří by do divadla třeba nikdy cestu nenašli. „Cirkusové umění, pohyb a jeho opravdovost se stanou jedním ze základních výrazových prostředků. V tuto chvíli nás ale nezajímá, co kdo bude na jevišti dělat za techniku, nyní nás nejvíce zajímá téma. Chceme ho pochopit, rozvinout a třeba přinést na něj nějaký nový pohled,” doplňuje Novák.

V prosinci 2022 bude mít na Jatkách78 premiéru inscenace Senses, s níž se do Cirku La Putyka vrací po čtyřech předchozích představeních Isole, Batacchio, Slapstick Sonata a Kaleidoscope finský režisér Maksim Komaro. „Můžete se těšit na pestrý mix kabaretu, cirkusu a abstraktní fyzické komedie. Představení bude založeno na podrobném zkoumání tradičního a současného cirkusu, i poctám slavným cirkusovým umělcům minulosti,” říká Komaro.

Vedle dalších projektů Cirk La Putyka a režisér Rosťa Novák ml. připravují novou verzi velkolepého představení Cesty, které bude uvedeno celkem šestnáctkrát od 23. dubna do 8. května 2022 opět v šapitó Azyl78. Diváci se budou moci opět těšit na vrcholný nový cirkus plný akrobacie, žonglování, tance a náročných čísel s velkolepu scénou a živou hudbou. Uvidí přes 35 herců, akrobatů, tanečníků a hudebníků. Zažijí představení inspirované jak historií tradiční cirkusové rodiny Kludských, aktivitami souboru Cirk La Putyka v době koronaviru, tak i jeho minulostí a současností.

Více informací o souboru Cirk La Putyka a program představení najdete na www.laputyka.cz.