Madonin komplex nepropojuje lásku a sex!

Madonin komplex je psychický problém muže, kterým především trpí žena. I když je milována, přesto se tomu zdráhá uvěřit. Rodiče se společně těší na svého potomka, všechno je mezi nimi v pořádku, ale se dnem. Kdy žena přivede na svět očekávaného potomka, dojde k nepředpokládanému vývoji, muž se s ní od toho okamžiku nedokáže milovat…

Vůbec to k překvapení všech není vzácný jev. Vědci se předhánějí v nejrůznějších teoriích, které stále ověřují v praxi nejrůznějšími výzkumy. Termín Madonin komplex zavedli psychoanalytici, kteří se domnívají, že jde primárně o následek mužova špatného vztahu s vlastní matkou, která se projevovala chladně a odtažitě, což se prozatím nepodařilo přesvědčivě prokázat. Jiná hypotéza říká, že spouštěcím mechanismem může být mužova přítomnost u porodu, ale ani tato teorie se nepotvrdila. Je ale pozoruhodné, že většina mužů postižených Madoniným komplexem se shoduje, že jim matka příliš neprojevovala lásku a city.

Co se vlastně odehrává v hlavě muže?

Muž náhle po porodu spatřuje ve své ženě především matku a už ji nedokáže vnímat jako milenku. Udržují se v pocitech, že mají nové šance u své partnerky nalézt vše to, co jim matka neposkytla a na intimity a milování pak nahlíží incestně. Stanou se z nich partneři pečovatelé, kteří svoji partnerku milují, udělají pro ni cokoli, ale sex s ní mít nemohou. Nápadné je to, že partnerky většiny těchto mužů se podobají jejich matkám.

U některých mužů to dojde tak daleko, že tělesnou lásku vůbec nepotřebují, anebo ji vyhledávají u jiných žen, které však nemilují a vždy se od nich poslušně vrací ke svým milovaným partnerkám. Tento stav nebývá setrvalý, sice může trvat různě dlouhou dobu, ale nejčastěji se partneři s tímto stavem potýkají zhruba půl roku po porodu. Příznaky vedoucí k partnerským nejistotám a rozkolům vždy naštěstí spontánně odezní.

Lenka Žáčková