Svatý Valentýn: K oblíbeným dárkům patří šperky. Stále více Čechů je vyrábí doma

Svátek všech zamilovaných zná téměř 98 procent Čechů. Slaví ho kolem 40 procent z nich. Češi svým partnerům nejčastěji dopřejí večeři, čokoládu nebo květinu. K velmi oblíbeným valentýnským dárkům patří i šperky. Ty kupované v posledních letech nahrazují vlastnoručně vyrobené.

Valentýn je neodmyslitelně spojen se symboly srdce a červenou barvou – to se promítá i do výběru šperků. „Celkově je ‚srdce' nejvyhledávanějším výrazem v našem e-shopu a komponenty s motivem srdce patří k nejprodávanějším komponentům vůbec. Naši zákazníci mohou vybírat z množství korálků a přívěsků z různých materiálů, velikostí a barevných provedení. Z nich snadno vyrobí náramky, náhrdelníky, náušnice nebo brože. Populární jsou samozřejmě drahé kovy, jako je zlato a stříbro, které v naší nabídce nechybí. Naši zákazníci tak mohou svým blízkým vyrobit stříbrný nebo pozlacený šperk s vlastní přidanou hodnotou. Velké oblibě se těší také šperky z minerálů a drahých kamenů. V předvalentýnském období se přízni zákazníků těší růženín, kterému se také přezdívá kámen lásky,“ popsal Martin Stibor, zakladatel společnosti Korálky.cz, největšího e-shopu v Česku s komponenty k výrobě šperků.

Pro většinu Čechů není Valentýn spojen s dárky v několikatisícové hodnotě. Češi za dárky pro své partnery podle průzkumu agentury STEM/MARK průměrně utrácejí do 400 korun (37 procent). „Vlastnoruční výroba šperků není o vynaložení velkých financí, spíše jde o čas a kreativitu tvůrce. Existují i velmi jednoduché šperky, které jsou hotové za pár minut a zvládne je naprostý začátečník. Navíc se dají pořídit v řádech desítek korun. Například velmi oblíbené jsou bílé plastové korálky se srdcem, cena jednoho korálku je tři koruny. Ty stačí navléknout na kožený řemínek za šest korun a zakončit například šroubovacím zapínáním, které stojí 18 korun. Pokud se tedy rozhodnete pro výrobu šperku, zbyde i na květinu a čokoládu,“ uvedl Martin Stibor.

NÁVODY NA VALENTÝNSKÉ ŠPERKY HOTOVÉ ZA PÁR MINUT

Citrínové náramky se zlatým srdcem

Co budete potřebovat: Citrín 6mm, dalmatin jaspis 6mm, vločkový obsidián 6mm, stříbrný korálek 6mm pozlacený 24K zlatem č.693, stříbrný distanční kroužek 6x3mm pozlacený 24K zlatem č.720, elastomer, stříbrný spojovací díl origami srdce pozlacený 24K zlatem č.1043.

Postup: Nejprve si ustřihneme dva stejně dlouhé kusy elastomeru. Poté si jeden přeložíme na půl a smyčku provlékneme očkem spojovacího dílu. Smyčkou provlékneme konce elastomeru a tím se upevní spojovací díl. Stejný postup provedeme i s druhou šňůrkou. Dále zbývá na obě šňůry navléknout korálky podle vzoru a poté zakončit náramek třemi uzlíky. Spoj pak nezapomeňte zakápnout gelovým vteřinovým lepidlem a uzlík zatáhnout do kovového korálku.

Náramek s bílým korálem a červeným jaspisem

Co budete potřebovat: 10 kusů bílých korálů 8 mm, 10 kusů červených jaspisů regalit 8 mm, elastomer, 2 kusy distančních kroužků, kovový korálek, další pomůcky

Postup: Na výrobu náramku si stačí ustřihnout potřebnou délku elastomeru (tj. obvod svého zápěstí + 15 cm navíc - aby se náramek lépe ukončoval). Poté navlékáme korálky a komponenty dle obrázkového vzoru. Nakonec nezapomeňte zakončit třemi uzlíky a spoj zakápnout gelovým sekundovým lepidlem. Poté ustřihneme přebytečné konce a náramek je hotový. Množství použitých korálků odpovídá obvodu ruky 17 cm. Pokud potřebujete jinou velikost, je třeba si množství korálků přepočítat.

Červený Amoracast náramek

Co budete potřebovat: Náramkový základ, 2 kusy spojovacích kroužků, spojovací díl.

Postup: Stačí si otevřít spojovací kroužky na náramkovém základu. Do kroužků zavěsit spojovací díl Amoracast. A kroužky uzavřeme.