Upečte si tu pravou vánoční pohodu

Vánoce, to je čas, kdy se máme možnost zastavit a užít si nejradostnější chvíle v roce se svou rodinou, příbuznými a přáteli. Ale i čas, který můžeme prožít sami se sebou. Právě vánoční svátky jsou vhodnou příležitostí, kdy můžeme vypnout a namísto nutné práce nechat volnou uzdu naší fantazii a kreativitě, odpočinout si a tvořit, třeba přírodní dekorace, které nás budou těšit po celé svátky. Nebo si zkusit uvařit něco (ne)tradičního a upéct něco voňavého.

Tradiční recepty na váš stůl

Jedním z tradičních receptů, který pekli naši předci, přestože není tak známý jako například vánočka, je sakrajda. Jde o perníkový závin plněný povidly. Může být navíc také sypaný ořechy. Sakrajda, stejně jako perníčky, skvěle chutná pár dní uležená. Zabalená v utěrce, uložená v chladu by měla vydržet i pár týdnů, měla by… ale kdo to vydrží, když je tak dobrá? Navíc, když tak báječně voní už z trouby. Upečte si proto raději několik závinů najednou. Co kdyby…. Sakrajda se bude hodit i jako „jedlý dárek“, až půjdete navštívit o svátcích vaše blízké.

Jedlý dárek na zahřátí

Další skvělý dárek, který provoní kuchyni a může vás zahřívat po celou zimu, je pečený čaj. Jeho příprava není nijak náročná a upotřebíte do něj jablíčka i další ovoce, které už není v nejlepší kondici. Na kostičky pokrájené ovoce promíchejte s cukrem, přidejte koření (například skořici, hřebíček, levanduli, kardamon, vanilku) a v pekáčku pečete 40 – 45 minut. Horkým pečeným čajem naplňte skleničky, otočte dnem vzhůru a nechte tak do úplného vychladnutí.

Takový pečený čaj potěší obzvlášť po dlouhé procházce odpočívající přírodou, která působí doslova terapeuticky a její příznivé účinky může chvíle s horkým, voňavým čajem jedině prohloubit. Právě příroda by nás měla inspirovat a měli bychom si z jejích cyklů brát příklad. Tak, jako ona se ukládá k zimnímu spánku, měli bychom pokud to jen trošku jde, i my zvolnit. Nebojte se obzvlášť v tomto období dopřát si zvýšenou dávku léku, kterým je příroda a pobyt v ní.

Lék pro všechny a zdarma

O tom, že pobyt v přírodě působí terapeuticky, jasně hovoří fakt, že v některých zemích jsou procházky lesem doporučovány na lékařský předpis. Kombinace zdravotních benefitů je to vskutku obrovská. Jednak se prodýcháte na čerstvém vzduchu, vydáte ze sebe energii a především zklidníte svou mysl. A pakliže se vydáte na procházku o samotě, pomůže tento naprostý klid vybalancovat přemíru informací a vzruchů, které vnímáme dnes a denně. Výsledkem je posílená imunita, psychická i fyzická pohoda.

Myslete i na ostatní

Radost z procházky můžete ještě znásobit. Nezapomínejme na obyvatele lesa a jejich krmelce, které vždycky stojí za doplnění kaštany nebo zrním. A pokud jste si všimli, že u krmelce chybí nějaké krmítko, v němž by si přišli na své i zástupci ptačí říše, nebojte se ji tam šikovně umístit. Ptáčky krmte semínky, prosem a dalším zrním, které pro ně bude lehce stravitelné. Velkou chybou je krmit zvířátka – od těch nejmenších po ta velká – zbylým suchým pečivem. Pečivo není jejich přirozená strava a může jim ublížit. Pokud podporujete v zimě ptáčky, potom můžete využít Probio Směs zrnin pro domácí a zpěvné ptactvo.

Krásné Vánoční svátky přeje PROBIO

Pohankové linecké cukroví

2 plechy před slepením/1 plech hotového cukroví

Doba přípravy: 45 minut      Doba pečení: 7 minut

Ingredience:

  • 120 g bio pohankové mouky Probio
  • 40 g bio třtinového moučkového cukru probio
  • Špetka soli
  • 80 g másla
  • 1 žloutek
  • Džem na slepení

Postup:

  1. Z pohankové mouky, cukru, soli, másla a žloutku zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet alespoň 2 hodiny.
  2. Poté těsto vyndejte a rozválejte na pomoučeném vále na plát silný 2 mm. Vykrajujte libovolné tvary a ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Pečte při 170 °C (horkovzdušná trouba) po dobu 7 minut. Nechte zchladnout a poté slepujte džemem.
  4. Nechte pár dní odležet v chladu v uzavřené krabičce.

 

Sakrajda

Ingredience na 3 šišky:

  • 400 g bio hladké špaldové mouky Probio
  • 200 g bio hladké celozrnné špaldové mouky Probio + na podsypání
  • 200 g bio třtinového cukru Probio
  • 1 lžička sody
  • ½ lžičky perníkového koření
  • ½ lžičky skořice
  • Špetka soli
  • 100 g másla
  • 4 lžíce medu
  • 4 vejce
  • Povidla
  • Vejce na potření

Postup:

  1. Mouky smíchejte s cukrem, sodou, perníkovým kořením, skořicí a solí. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo a med a začněte zpracovávat těsto. Během hnětení přilejte rozšlehaná vejce. Těsto přendejte na vál a důkladně propracujte. Pokud se vám zdá příliš lepivé, podsypejte trochou mouky.
  2. Hotové těsto rozdělte na 3 stejně velké díly, zabalte je do potravinářské fólie a nechte 3 hodiny v lednici odpočívat.
  3. Každý díl těsta rozválejte na plát silný asi 0,5 – vzniknout by vám měl obdélník cca 25 x 30 cm. Během rozvalování se nebojte těsto pěkně podsypat moukou, aby se nelepilo na podložku. Potřete každý plát povidly (okraje nechte volné) a stočte do rolády. Konce zmáčkněte.
  4. Rolády přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Raději se snažte mít co největší rozestupy, rolády v troubě nabydou.
  5. Nakonec potřete rozšlehaným vejcem a dejte do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C. Pečte 40 – 45 minut. Zchladlé můžete začít krájet a servírovat. Sakrajda by vám však měla zabalená vydržet i několik dní.

 

Medovníkové kuličky

15 - 17 kousků

Ingredience

  • 200 g bio mouky celozrnné jemně mleté z dvouzrnky PROBIO
  • 1 lžička sody
  • 80 g bio panely PROBIO
  • ½ lžičky perníkového koření
  • Špetka soli
  • 2 lžíce medu
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 150 g tahini pasty
  • 120 g zahřátého medu
  • Sušené švestky
  • Případně oříšky na obalení

Postup:

  1. Z ingrediencí na placičky zpracujte těsto. 
  2. Z těsta vytvořte placičky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C 10 minut. Nechte zchladnout.
  3. Placičky rozmixujte najemno. Odeberte si 250 g směsi a smíchejte s medem a tahini pastou.
  4. Švestky překrájejte na menší kusy a zabalte do vytvořené směsi. Prsty tvarujte kuličky (nevyvalujte mezi dlaněmi, spíš pracujte články prstů). Nakonec obalte ve zbylých drobečcích nebo najemno nasekaných ořískách.