Zrcadla ve tmě jsou od 1. prosince dostupné online na platformě Aerovod

Oceňovaný debut režiséra Šimona Holého, který byl premiérově uveden na letošním 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, se po své pouti českými kiny dostává také do online světa. Od 1. prosince jej mají diváci možnost zhlédnout exkluzivně na platformě AEROVOD.

Autentická sonda do duší mileniálů se během posledních měsíců představila také publiku na festivalech Finále Plzeň nebo Kamera Oko, snímek byl promítán i na lucemburském festivalu CinÉast či na Mezinárodním filmovém festivalu v turecké Ankaře.

„Se Zrcadly ve tmě jsme také absolvovali projekce a debaty na mnoha místech Česka a máme z nich krásné zážitky a vzpomínky. Ukázalo se, že film podněcuje velmi živé diskuze o řadě témat – o vztazích, kariérních snech, ale třeba i o směřování české filmové tvorby,“ svěřil se režisér filmu Šimon Holý. Podle něj se nyní snímek dostane i k lidem, kteří neměli možnost zajít na něj do kina. „Moc nás těší, že jsou Zrcadla ve tmě díky online distribuci dostupnější pro ještě širší spektrum diváků. Doufáme tak, že se tyto zapálené diskuze přesunou ze sálů a foyer kin do obýváků,“ dodal režisér.

Ve své první hlavní roli se ve filmu představuje herečka Alena Doláková. Ta si za svůj výkon vysloužila chválu jak od kritiků, tak i diváků, a její jméno je často skloňováno v souvislosti
s blížícím se vyhlášením cen Český lev. Kromě autentického scénáře a výrazné formální stránky (kamera Jana Hojdová) snímek vyniká i speciálním soundtrackem. I za ním stojí režisér
a scenárista filmu Šimon Holý, který na něm spojil síly s výraznými českými interpretkami jako jsou například Klára Vytisková, Ester Geislerová, Annabelle nebo Terra.

Scénář filmu Zrcadla ve tmě se točí okolo slavného psychologického experimentu – 36 otázek, díky kterým se prý dá zamilovat do kohokoliv. Tuto sadu otázek si pokládá čerstvě třicetiletá Marie se svým přítelem Františkem v naději, že tak zachrání svůj skomírající vztah. Během rozhovoru se ukazuje, že rozdíly mezi partnery jsou dost možná propastné, do popředí se ale dostávají i další témata, která trápí generaci současných třicátníků. Vztahy s rodiči, strach
z průměrnosti nebo hledání svého místa ve světě.

Snímek měl světovou premiéru 24. srpna na KVIFF (sekce Na východ od Západu), distribuční potom 30. září 2021. Do kin jej uvedla distribuční společnost Aerofilms.

Absolvent katedry režie pražské FAMU Šimon Holý stojí u snímku Zrcadla ve tmě za scénářem, režií, produkcí, ale i soundtrackem. V této oblasti ostatně není nováčkem – jeho hudbu měli diváci možnost slyšet už ve filmech Parádně pokecal režiséra Tomáše Pavlíčka, Jiří pes uprchlík Tomasze Wińskiho či Rodinný film a Všechno bude Olma Omerzu, za niž získal v roce 2019 nominaci na Českého lva.

ZRCADLA VE TMĚ

Česká republika

Rok: 2021

Formát: Digitální

Délka: 83 min

Žánr: Drama, Komedie

Světová premiéra filmu: 24. srpna 2021, MFF Karlovy Vary

Distribuční premiéra: 30. září 2021

Distributor: Aerofilms

Web filmu: https://www.aerofilms.cz/zrcadla-ve-tme/

Facebook: https://www.facebook.com/zrcadlavetme

Instagram: www.instagram.com/zrcadlavet