Výstava obrazů i fotografií Andělé mezi vámi v Domě kultury v Kroměříži

Společnou výstavu, jejíž název zní „Andělé mezi námi“, se představí kroměřížská malířka Milada Ivánková a holešovský fotograf Robert Rohál. Zatímco ona vystaví barevná plátna, on nabídne černobílé fotografie. Jednotící linkou expozice jsou však tentokrát andělé. Expozice bude k vidění od 6. prosince v pravé klubovně v prvním poschodí Domu kultury v Kroměříži a bude trvat do 7. ledna 2022.

„Maluji s radostí, někdy se smutkem v duši, ale vždy s láskou,” prohlásila už před časem kroměřížská malířka Milada Ivánková. „Výtvarnou školu jsem nevystudovala,“ říká výtvarnice. „Malovat jsem začala ve zralém věku v kritické životní situaci. Vyzkoušela jsem různé výtvarné techniky. Po nějakém čase jsem se seznámila s výtvarnicí paní Zuzanou Linder, která se mi po dlouhou dobu věnovala a zasvětila mě do tajů olejomalby. Maluji velice ráda touto technikou prověřenou starými mistry. Některé z mých obrazů jsou namalovány akrylem, který je technikou moderní a rychlou. Do obrazů dávám svoje sny a představy, které by snad mohly potěšit naše duše.“

Milada Ivánková je členkou SPVÚK a pár let se už účastní kolektivních i autorských výstav. Poprvé vystavovala v roce 2005 Ateliér Sklep v Kroměříži, o dva roky později svou tvorbu představila opět ve svém rodném městě - v Galerii v Moravcově ulici, v roce 2009 v kavárně Slávia, v roce 2010 v Galerii U Artuše, ale současně se představila na kolektivních výstavách SPVUK v Kroměříži, Praze, Otrokovicích a Nitře. V letošním roce se v Kroměříži představí společně s Robertem Rohálem a výsledkem je „andělská výstava“, která přiblíží, jak každý z nich vnímá andělské bytosti.

„Myslím, že to bude za posledních patnáct let tak pětapadesátá výstava,“ tvrdí Robert Rohál, rodák z Holešova, který působí v kulturních a mediálních sférách. Je autorem několika desítek knížek z prostředí filmu, divadla a pop music. Jako novinář začal v roce 2002 fotit původně pro noviny a od té doby se stal fotoaparát jeho nejlepším přítelem. Zajímavé je i to, že každá z jeho třinácti andělských fotografií bude mít svůj příběh…

V letech 2005 až 2010 prezentoval svoji fotografickou tvorbu v rámci kolektivních výstav Kresby světlem v Městské galerii Holešov, poté absolvoval řadu samostatných výstav v Česku i na Slovensku (Praha, Brno, Vyškov, Zlín, Ostrava, Třebíč, Dobruška, Hukvaldy, Kyjov, Zvolen, Bratislava, Národní muzeum fotografie Jindřichův Hradec, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Městské divadlo Zlín, Galerie Divadla Šumperk, ale také hrady Karlštejn a Křivoklát, zámky Doudleby nad Orlicí, Nový Světlov, Rájec nad Svitavou a Lomnice nad Popelkou…). Zabývá se černobílou fotografií a nejčastěji fotí lidi, které stylizuje do různých postav a příběhů. V rámci České republiky i Slovenska se prezentoval kolekcemi Komtesa, Hřebci, Doudlebské motivy, Romance o Krásce a Zvířeti, La Divina, Edith a Marlene, Tisíc tváří černovlásky, Nostalgia 22 nebo ... láskou a múzou políbená. 

Lenka Kameníková

Foto archiv Roberta Rohála